EL SUCRE
ÍNDEX
1.INTRODUCCIÓ
2.HISTÒRIA
3.PRODUCCIÓ
4.TIPUS DE SUCRE
5.SALUT HUMANA
6.PAÏSOS PRODUCTORS
7.IMATGES
1.INTRODUCCIÓ
El sucre és un endolcidor d'origen natural, sòlid, cristal·litzat, que esta fabricat a partir de la canya de sucre o de la remolatxa sucrera mitjançant procediments industrials apropiats.
2.HISTÒRIA
ANTIGUITAT I EDAT MITJANA
Originalment, l'esser humá mastegava la canya de sucre per extreure'n la seva dolçor. El cultiu de sucre es va iniciar al nord-est de l'Índia una 10.000 anys abans de Crist i al Pacífic Sud uns 6.000 anys abans de Crist.
Els indis van descobrir la forma de cristal·litzar el sucre durant la dinastia Gupta cap a l'any 350.Els xinesos també coneixien el procés diextracció i refinament de la canya de sucre des del temps remots.
Durant la revolució agrícola musulmana, els àrabs adaptaren les tècniques de producció de sucre de l'Índia i van refinar-lo en un sistema de producció més industrial. Van crear els primers ingenis per a l'elaboració del sucre, amb refineries, fàbriques i plantacions.
EDAT MODERNA
El portuguesos, crearen plantacions al Brasil. Hans Staden va deixar escrit que el 1540, a l'Illa de Santa Caterina hi havia vuit-cents sucreries, i a la costa nord del Brasil i Surinam calculà unes deu milles.
Cap el 1625, els neerlandesos importen canya de sucre d'Amèrica del Sud i crearen plantacions a les illes del Carib, les Illes Verges i Barbados.
De 1625 a 1750, el sucre es va convertir en una mercaderia molt apreciada, i el Carib es va convertir en el líder mundial en la producció gràcies a la mà d'obra proporcionada per l'esclavitud.
3.PRODUCCIÓ
El sucre prové de fonts vegetals. Les dues collites de sucre predominants són: la canya de sucre i la remolatxa
CANYA DE SUCRE
Des del segle 6è abans de Crist, la canya de sucre ha estat utilitzada per extreure'n i filtrar-ne el suc.
Bullint el suc, poden separar els compostos residuals i els que els interessen, ja que una queden a baix i els altres suren per damunt dels primers. Posteriorment, després d'haver colat el líquid dolç, el cristal·litzen formant així els cristalls de sucre. El xarop líquid restant pot ser tractat en altres processos en diferents tipus de fàbriques.
plantació de la canya
canya tallada
extrecció del suc
REMOLATXA
Els productors de sucre tallen la remolatxa rentada, i n'extreuen el sucre amb aigua calenta.
Posteriorment, amb una solució alcalina, en treuen les impureses i ho filtren. Després, per evaporació dels líquids, cristal·litzen la porció sòlida, i n'extreuen els cristalls de sucre.
-Sucre blanc: És el sucre més conegut.
-Sucre glacé: és el sucre que coneixem com el sucre pols que es el sucre blanc però més capolat.
-Sucre morè: s'obté del suc de canya de sucre i no se sotmet a refinació, només cristal·litzat i centrifugat.
-Sucres líquids: s'obté dissolent el sucre en aigua desmineralizada
-Sucre ecològic de canya integral: s'obté de cultius on s'han emprat mètodes ecològics
-Sucre candy: és sucre morè que es presenta en cristalls de grans dimensions.
remolatxa sucrera
plantació de remolatxa sucrera
4.TIPUS DE SUCRE
-Sucre blanc: És el sucre més conegut.
-Sucre glacé: és el sucre que coneixem com el sucre pols que es el sucre blanc però més capolat.
-Sucre morè: s'obté del suc de canya de sucre i no se sotmet a refinació, només cristal·litzat i centrifugat.
-Sucres líquids: s'obté dissolent el sucre en aigua desmineralizada
-Sucre ecològic de canya integral: s'obté de cultius on s'han emprat mètodes ecològics
-Sucre candy: és sucre morè que es presenta en cristalls de grans dimensions.
Fa molt de temps que els éssers humans consumeixen sucres, però mai abans havien tingut accés a una quantitat i a una diversitat tan gran de sucres com els que componen la dieta moderna.
El sucre és una font d'energia de fàcil i ràpida assimilació, necessària per el nostre organisme, fonamentalment per al cervell, els músculs i el sistema nerviós, però mai hem de abusar de la sucre perquè ens pot causa lo següent:
-Càries a les dents: és podria dir que les càries de les dents s'han convertit en el perill per a la salut més important relacionats amb el consum de sucre.
-La diabetis: La diabetis es una malaltia que fa que el cos metabolitzi poc sucre.
La diabetis pot dur males conseqüències tant per falta de sucre com per excés de sucre, es més perillós falta de sucre, també du males conseqüències quan te fas una ferida es mes mala de curar.
La diabetis es una enfermedad que te menja per dins el teu cos per això una persona diabètica s'ha de cuidar molt, s'ha de mirar la sucre a cada menjada, hi ha persones que basta regular-la amb unes pastilles i n'hi ha que s'han de posar insulina.
6.PAÏSOS PRODUCTORS
Els països que produeixen sucre son: Brasil, Índia, EU, Xina, Tailàndia, USA, Mèxic, Rússia, Pakistan, Austràlia.
Els pruductors més gran del món son: Brasil,Índia, la Unió Europea, la Xina i Tailàndia.
Biel, has fet un reportatge molt complet i atractiu. Així i tot, trob que haguessis pogut posar qualque enllaç de vídeo interessant...
ResponEliminaBona feina.
Nota: 8