dimecres, 25 de novembre del 2015




                   
EL CACAU 

El cacau és un arbre de la família de les estercurlacies, propi de l'Amèrica tropical i actualment molt cultivat al tròpic. També s'anomena cacau a les llavors grasses seques i parcialment fermentades de l'arbre del cacau o cacauer utilitzat per a fer-ne la xocolata. El cacau també es fa servir per denominar el cacau en pols, la pols seca que s'obté molent els grans i extraient-ne la mentega de cacau.  
 El cacau es conrea principalment a l'oest d'Àfrica, Amèrica Central, Sud Amèrica i Àsia. Segons la producció anual, recollida per la UNCTAD per a l'any agrícola 2005/06, els vuit països amb una producció major del món són (en ordre descendent): Costa d' Ivori 38%, Ghana 19%, Indònesia 13%, Nigèria 5%, el Brasil 5%, Camerun 5%, Equador 4% i Malàsia 1%. Aquests països representen el 90% de la producció mundial.

                             Flors
Les inflorescències són racemoses fent raïms al llarg del tronc. Aquestes inflorescències, després de produir flors durant alguns anys, es converteixen en tubercles que reben el nom de "coixinets florals". Les flors són hermafrodites, cauliflores i sostingudes per un pedicel d'1 a 3cm. La flor és de color rosa, púrpura i blanca, de 0,5 a 1cm de diàmetre i de 2 a 2,5cm de llarg en forma estrellada. Conté 5 pètals, alterns amb els sèpals i de forma molt singular: comencen estrets en la base, s'eixamplen i es fan còncaus per formar un petita caputxa i terminen en una lígula. Hi ha 5 sèpals, roses, punteguts, àmpliament estesos. Floreix durant tot l'any (principalment a l'estiu i a la tardor). L'androceu conté estaminoids en 2 cicles de 5, amb filaments, sovint sobre un andròfor. El guinceu està constituït per 2-12 carpels soldats, ovari súper i lòculs amb 2 o més primordis seminals. Les flors de cacau són polinitzades per mosques o mosquits, a diferència de la majoria de flors que són pol·linitzades per abelles o per papelones/arnes .

 












                            Fruits


 Els fruits són baias amb forma de carbassó allargat que, un cop va madurant, es torna de color vermell o groc púrpura i pesa poc menys de mig kilogram. Quan és ben madur té una mida de 15-20 cm de llarg i de 10-12 d'ample. Té un exocarp rugós de gairebé 4cm d'espessor. Dins hi ha una polpa rosada, viscosa, dolça i comestible que conté les llavors en un nombre de 20 a 40. Aquestes llavors són grans, ovoides, aplanades, de color xocolata i entre 2 i 3 cm de llarg i entre 1 i 1,5 d'ample. El seu sabor en brut és molt amarg i astrigent. Aquestes llavors es troben envoltats per un mesocarpi de color blanc.


                                                   

 



 Procés de cacau a sa industria:   https://youtu.be/24ckUe0sdjE

                                                                                                          Ismael Amhih 3 eso PMAR

 
 

2 comentaris:

  1. L'enllaç que has triat està molt bé per veure el procés industrial. Hi trob a faltar informació de la part més agrària: les plantacions.
    Propietats del cacau per a la salut????
    nota: 4.5

    ResponElimina
  2. L'enllaç que has posat està molt bé per entendre el procés industrial però hi trib a faltar més informació sobre les Plantacions.
    Propietats del cacau per a la salut????
    nota:4

    ResponElimina