INDEX
- Que és l'arròs?
- Historia
- Tipus i classes d'arròs
- Elaboracions culinàries del mon
- Curiositats.
QUE ÉS EL ARRÒS?
Es coneix per arròs als grans madurs procedents de les varietats del cereal Oryza Sativa L., de la família de les gramínies.
Almenys un terç de la humanitat menja arròs com a aliment principal, això es deu al fet que és un aliment molt ric en nutrients, que es pot cuinar de forma ràpida, un motiu pel qual és tan consumit és que és una planta que es conrea en gairebé totes les parts de la geografia de la Terra.
El seu major consum es troba en els països d'orient on és l'element base per a gairebé tota la seva gastronomia, per això mateix és on trobem un major cultiu i en conseqüència la seva major consum.
Almenys un terç de la humanitat menja arròs com a aliment principal, això es deu al fet que és un aliment molt ric en nutrients, que es pot cuinar de forma ràpida, un motiu pel qual és tan consumit és que és una planta que es conrea en gairebé totes les parts de la geografia de la Terra.
El seu major consum es troba en els països d'orient on és l'element base per a gairebé tota la seva gastronomia, per això mateix és on trobem un major cultiu i en conseqüència la seva major consum.
Se sembren al voltant de 1400 varietats diferents. Al mercat es troben una gran varietat de classes d'arròs: integrals, silvestres, vaporitzats, torrats, ... aquests últims a l'estar menys depurats conserven intactes les seves qualitats nutritives.
arròs
planta de l'arròs
arròs
planta de l'arròs
HISTÒRIA DE L'ARRÒS
L'origen en estat silvestre sembla centrar-se en el sud-est asiàtic. Com a planta alimentària se sap que va començar a utilitzar-se probablement en l'any 3000 .
Possiblement van ser els xinesos els que van començar a conrear, des de la Xina va ser introduït a Corea, Japó i Filipines, l'extensió a la Àsia occidental es va produir sota l'Imperi Persa
.Els grecs en l'any 320 a. NE coneixen l'existència d'aquest cereal sota el nom de "Oriza", com a conseqüència de la invasió d'Alexandre el Gran.
Els Àrabs ho van introduir a Egipte, a la costa oriental d'Àfrica, i més tard, ja en l'Edat Mitjana a la Península Ibèrica.
L'origen del nom tal com el coneixem actualment prové de la paraula d'origen àrab "ar-Rozz".
Sempre ha tingut un paper important en la societat, tant que fins i tot va ser moneda d'intercanvi a diversos països d'Àsia.
Com referències gastronòmiques ja en l'època romana és citat en llibres i escrits com en l'obra "Deu llibres de cuina" d'Apici.
En escrits de la cuina francesa s'esmenta un arròs amb llet d'ametlles i canyella, en un dinar que va oferir el rei Luis a Sant Tomàs d'Aquino.
TIPUS I CLASSES D'ARRÒS
Hi ha quatre grans tipus d'arròs:
Arròs rodó: és l'arròs amb major quantitat de midons, és l'arròs "comú", sobretot a la cuina espanyola, necessita una mica més de 15 minuts de cocció, i mai cal rentar-lo abans de cuinar-lo, la seva textura un cop cuit és tendra i sucosa, i no destaca per les seves aromes.
arròs rodó
Arròs patna: és un arròs de gra llarg, d'un blanc lletós, s'ha de bullir en abundant aigua a la qual afegirem sal. Quan és cuit, el centre de cada gra ha d'oferir una lleu resistència, però sense la menor textura de guix.
arròs patna
Arròs integral: és qualsevol arròs que ha estat espellofat però al qual no se li ha tret el segó, aquest conté mes substàncies nutritives, especialment vitamina B. Necessita bastant més temps de cocció que el blanc i millora si es remulla abans.
arrós integral
Arròs silvestre: és la llavor d'una planta aquàtica relacionada amb la família de l'arròs, que es dóna als Estats Units, és difícil de trobar i el seu preu és prohibitiu, té un sabor diferent i peculiar. Per cuinar-se li dóna un bull en aigua salada, es cola i després es cou en un mínim d'aigua durant mitja hora, o fins que us grans comencin a obrir-se.
arròs silvestre
ELABORACIONS CULINÀRIES DEL MÓN
Pilaf: Plat tradicional de l'Orient Mitjà que consisteix en arròs saltat
ceba i diverses espècies.
pilaf
Rissotto: Plat italià d'arròs cremós en el qual l'arròs és saltat i
cuinat en brous, normalment se li afegeix una mica de formatge parme-sa.
rissotto
Sushi: Plat japonès d'arròs condimentat i assaonat que se serveix
amb altres ingredients entre els quals destaca el peix cru.
sushi
Paella: Plat tradicional espanyol que consisteix en arròs condimentat amb safrà, marisc, carns, verdures, ... és un arròs que primer se salta i després se li afegeix un fons de cuina o aigua fins que els grans estiguin perfectament cuits.
paella
Cus-cous: Plat àrab de sèmola d'arròs o pasta cuinat al vapor que se serveix amb carn (normalment ) i vegetals, pot ser picant.
cus-cus
Dolmades: És un plat grec que consisteix en fulles de parra farcides d'arròs, es poden servir fredes amb unes rodanxes de llimona i reben el nom de "dolmadakia", quan es serveixen calents van acompanyades d'una salsa basilisc i es diuen dolmades.
dolmades
Arròs Tres Delícies: És un plat xinès en el qual es barreja l'arròs prèviament bullit amb verdures saltejades, ou i que se serveix juntament amb una salsa de soja.
arròs tres delícies
CURIOSITATS
* És la segona planta de la qual es desxifra el genoma, aquesta facilités la comprensió del genoma d'altres cereals. Aquest fet ajudarà a poder conrear varietats més resistents a plagues, que necessiten menys aigua i nutrients i que posseeixin mes poder alimentari.
* L'arròs també s'usa per a l'elaboració de cervesa; es fan fines partícules d'arròs passades per un colador de 1.4mm de perforacio. La seva funció és activar les enzim que ajudaran al fet que de lloc la fermentació necessària per elaborar cervesa.
* Als països asiàtics és tal el consum i tradició de l'arròs que en japonès i xinès la paraula arròs és la mateixa que menjar.
* Tornant a la cultura asiàtica, Confuci filòsof xinès, va dir en el seu moment: "Una cuina sense arròs és com una dona bella a la qual li faltés un ull"
* La tradició de tirar arròs als nuvis ve per una antiga creença hindú, on utilitzaven l'arròs per als ritus de fertilitat.
https://youtu.be/baqT3s453YQ
FRANCISCA GONZALEZ ESCALONA 3R F.
Un reportatge atractiu. L'enllaç final no està ben configurat.
ResponEliminaHi trob a faltar informació sobre la seva plantació, recollida...és a dir, la part relacionada amb el sector primari.
nota: 7,5